skördetid och nordisk mytologi

SKÖRDETID - HARVEST

KENAZ & JERA

Vi har skördetid nu. En stor händelse bland våra fornnordiska förfäder. Vi går in i skördetiden. The harvest och en ny månad. En ny höstmånad. Oktober. Videon ovan visar Lagertha där man precis offrat en ko, tar dess blod och ber kring skörden till Frej, fruktbarhetsguden. Detta avsnitt och episod dök upp precis när skördemånen inträffade igår och den sträcker sig tre dagar framåt. Lagertha har Kenaz runan på båda sidor av ansiktet.

Kenaz runan är eldrunan, facklan som lyste upp de stora salarna och tillverkads av tall, doppad i kåda. Förutom att skänka ljus kunde facklan tända smedjens ässja, hemmets eldstad eller begravnings bål. Den var lågan som lyste upp i mörkret, erbjöd värme och användes för att tända den heliga eld som brann vid högtider. Kenaz är vår inre eld eller röst som vi alla har inom oss. Här måste vi fatta ett beslut eller bli medvetna om att vi låter oss vägledas av andra i en alltför stor utsträckning.

Ibland omges vi av motstridiga åsikter om vad som är rätt för oss eller också kan någon visa oss fel väg. Om du tvivlar på det kloka i ett visst handlingssätt, lyssna på din egen starka inre röst och låt dig vägledas av dess flamma, oavsett hur övertygad andra än verkar.

Om din inre röst varnar dig för något, lyssna på denna varning, det kan avvärja en möjlig katastrof. Låt ditt syfte brinna inom dig tillsammans med övertygelsen att du själv sitter inne med det rätta svaret. Tro på dig själv och fatta mod, även om andra tvivlar på dig.

Eftersom detta är en eldruna och vi just nu har harvest moon, skörde fullmåne i eldens element bör du leta efter en kreativ lösning och följa din inspiration. Kanske märker du att ditt ursprungliga syfte förvandlas när Kenaz runan visar dig den enda möjliga vägen framåt, vare sig det gäller en personlig eller andlig nivå. Du får kanske vägledning i en dröm eller en plötslig insikt.

Eldrunan Kenaz och dess syfte just nu är att du ska avsätta en dag för dig själv, kanske åka bort. Komma i kontakt med din inre röst. Om du inte litar på dig själv kan du här träna på att fatta ett intuitivt beslut i en liten fråga varje dag och se sedan hur många gånger du haft rätt. Du kommer bli angenämt överraskad av resultatet. Precis som Lagartha fick erfara i dessa scener i serien Vikings.

Observera att Lagartha även har isrunan Isaz på hakan som speglar det femte elementet. När kylans krafter mötte den kosmiska elden.

KENAZ

JERA- ÅRSVÄXT

Nästa runa jag fick upp i denna skördetid är runan Jera för årstiden, skörden eller det fruktbara året. Den innebär en god skörd i den meningen att allt som du sår ska du skörda, är upplyst till livscykeln som världens stora solhjul där den ena årstiden avlöser den andra. På samma sätt måste vi lämna ett skede av livet och övergå till nästa, veta när det är dags att stänga en dörr och öppna en annan.

Att klamra sig fast vid det förflutna eller ett stagnerat nu kan vara destruktivt. Om vi inte lär oss något i varje skede blir det stora livs cykliska hjulet en grottekvarn där vi upprepar samma misstag gång på gång.

Även om rundikterna talar om att himlakungen Frej, fruktbarhetens och skördens gud, låter fälten blomstra till överflöd för rik som fattig eller besutten som behövande, är Jera runan en påminnelse om att goda skördar kräver värdslig omsorg och ansträngning.

Vi kan behöva en liten "gudomlig" knuff här i livet, men det är ändå vi själva som måste göra grovjobbet. Kanske känner du att det är på tiden att dina ansträngningar ger resultat. Isåfall försäkrar runan Jenaz att din insats kommer ge utdelning. Skörd. Om inte på stört, så inom en snart frantid. Jenaz påminner också om att det finns en tid för allt, handla, vänta, påbörja ett nytt projekt för att gå vidare till nästa fas.

Framförallt är Jeraz budskap att det är destruktivt att klamra sig kvar vid ett överspelat skede eller en förlegad livsstil i det långa loppet. Se möjligheter i ditt liv som kan sätta fart på livet eller se till att det blir rörligt för att belönas dina ansträngningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *