samhain ritual

SAMHAIN FÖR MIG

Först och främst innebär det mammas födelsedag för mig. 30 Oktober. Fast idag blir det inte köpa blommor eller present, komma på fika och skratta sig av stolen, för mamma var den allra roligaste människan jag vet. Grejen är att hon fattade inte detta själv. Hon sa saker så man vred sig av skratt och varje gång sa hon, -men vad skrattar du åt? Såå knäpp! Var det där så roligt? och så skakade hon på huvudet (haha).

Nä, idag blir det annorlunda och varit sedan 2018 då hon ligger i Moder Jord, så idag ska vi gå dit och tända ljus och prata med henne. Hon var förstås en Skorpion med en livsväg 3. Vi har nu gått in i skorpionens period.

NYTT ANDLIGT ÅR

När oktober vänder sig till november följer tusentals häxor, wiccans, druider och andra hedningar över Amerika, Kanada, Europa och på andra håll Samhains heliga tid. Samhain är en festival för de döda.

Samhain betyder "Summer's End" och uttalas saah-win eller saa-ween Samhain har också varit känt under andra namn. Vissa keltiska wiccans och druider kallar det Calan Gaeaf, Calan Gwaf, Kala-Goanv eller Nos Galan Gaeof. På walisiska är det Nos Cyn Calan Gaual. Det är också känt som Oie Houney och är ett firande för slutet av skörden och början på den kallaste halvan av året. För många utövare, inklusive mig själv, är också Samhain början på det andliga nya året.

Med kristendomens tillväxt och spridning som den dominerande religionen i hela Europa tog Samhain-tiden kristna namn och förklädnader. Alla helgons dag eller all helgona den 1 november firade kristna heliga och martyrer. Alla helgons dag den 2 november var ett minnesmärke för alla döda själar.

Med kristna spanjorers ankomst till Mexiko blandades de inhemska sederna att hedra de döda vid denna tid på året med romersk katolicism och födde de dödas dag, Dia de los Muertos, i början av november. Samhain delar den forntida andliga praxis att komma ihåg och respektera de döda med dessa relaterade religiösa helgdagar i kristendomen.

SAMHAIN RITUAL/CIRKEL

Gör en cirkel. Leta upp en vatten, eld, jord samt luft kvinna som bilden visar. Håll händerna i en ring. Ta en kompass och sätt er i elementsriktningarna, norr, söder, väst och öst eller gå efter pentagrammet.

Gör beskydd och be om beskydd hos dem du brukar eller sätt eget beskydd om du hellre väljer det. Tillkalla dina bortgångna anhöriga, en gudinna (Hecate brukar vara den man använder vid Halloween, men ta annars någon som du brukar känna dig bekväm med, varför inte göra dig bekant med vår fornnordiska gudinna Freja?). Det är otroligt tunt mellan dimensionerna nu (3e mot fjärde) så det är som en tunna slöja. Man kan se dem med blotta ögat. Jag har haft några som varit här i natt, helt synliga ♡

Samhain firas vanligtvis genom att förbereda en middag för att fira skörden. Allhelgona är tänkt att delas med de som har gått vidare såväl som de som fortfarande är hos oss.

Sätt en plats vid bordet för dem i det andliga planet och ge dem ett erbjudande vid varje servering under hela måltiden. Du dukar alltså fram en tallrik till den/de du vill ge extra kärlek till.. Förutom de som har passerat till nästa dimension, bjud in vänner och familj att njuta av festen med dig. Eller kvinnogruppen som jag nämde ovan. Typiska drycker inkluderar glögg, cider och mjöd, och delas med de döda under hela måltiden.

Är du ensam kan du ta en Samhain meditativ promenad i ett naturområde nära ditt hem. Observera säsongens färger, dofter, ljud och andra känslor. Tona in dig själv som en del av livets cirkel och reflektera över död och återfödelse som en viktig del av naturen. Om platsen du besöker tillåter, kan du samla ihop naturliga föremål och använda dem för att pryda ditt hem när du kommer hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *