vad vet du om tarot?

Under hela tarot’s historia har tarotkort kombinerat numerologisk, astrologisk, kristen, judisk och hednisk symbolik, bilder som med tiden gav upphov till dess association med ockulta mysterier.

Tarot’s ursprung är dock mycket ödmjukare därför i århundraden spelade man helt enkelt kort.

Kortspel hade sakta tagit sig över sidenvägen från Kina och blev populära i Europa i slutet av 1200-talet, när uppkomsten av papperstillverkning och träblockstryck gjorde dem relativt enkla och billiga att producera. De mest populära spelen använde en kortlek med 56 kort och fyra färger, inte olikt dagens spelkort, men år 1425 beställde en italiensk hertig en kortlek med ytterligare 22 ”trumf”-kort (stora arkanan) för ett nytt spel som heter ”tarocchi” och tarotleken föddes.

bourgeois tarot

Titta på min mormors över hundra år gamla Bourgeois Tarot där vi ser uppåner vända kort, dvs speglingar av samma kort, lägg också märke till att numerologin är specifikt utmärkande. När jag hittade denna bland mormors gömmor förstod jag att korten ska blandas så att vissa ska spegla uppåner symbolismen av varje kort samt de viktiga numerologiska aspekterna. Mormor var synsk, en sk trollgumma, hon spådde och pratade med både hustomtar och andra naturväsen som om de stod rakt framför henne. Hon var noga med vad vi barn fick och inte fick göra i naturen. Att inte störa var viktigt för henne. Mormor trollade också, häpnadsväckande! Hon gjorde örtbrygder och ringde ofta till min mamma när någon var sjuk i familjen. Gissa om alla blev friska i ett nafs?

Bourgeois tarotlek är ett 1800-talsmönster av tarotkort med tyskt ursprung som fortfarande än idag används för att spela kortspel i västra Europa och Kanada. Mönstret tillverkas i två olika utföranden: Black Forest Cego-paketet som endast används i sydvästra Tyskland och Tarot Nouveau som används överallt där detta mönster används, men speciellt i Frankrike. Mönstret kallas också för Domestic Scenes-mönstret, men namnet Bourgeois Tarot är det som föredras av International Playing Card Society

Artikeln riktar sig till samlare samt inbitna tarot entusiaster och utövare. Här följer en resa genom århundraderna av tarots historia. Häng med på en spännande resa genom tiden!

9. the thoth tarot

Nästan 75 år efter hans död är Aleister Crowleys namn fortfarande förknippat med det ockulta, satanistiska och dark magic. En produktiv författare, medlem av flera hemliga sällskap och grundare av sin egen religion, Crowley hade en bestående fascination av tarot. Från 1938 till 1942 samarbetade han med konstnären Lady Freida Harris, som skapade oljemålningar för varje kort. Även om målningarna visades i London 1942, publicerades kortleken inte förrän på 1960-talet efter Crowleys och Harris död.

Crowley gjorde flera ändringar i de traditionella namnen på korten. Inom färgkorten (den mindre arkanan) bytte han Riddare (Knights) till Prinsar och Page till Prinsessor. Bland trumfkorten (stora arkanan) ändrade han Styrka (Strenght) till Lust och Temperance (Måttfullhet) till Art. 

visste du?

Thoth tarot har en art déco-stil och återspeglar konstnärliga rörelser från det tidiga 1900-talet, som futurism, konstruktivism och rayonism. Här hittar vi astrologi, kabbalah och symbolläror.

8. the rider waite tarot

Denna tarot känd som Waite-Smith och Rider-Waite-Smith, skapades 1909 och är utan tvekan den mest igenkännliga tarotleken som finns. Rikt färgade och vackert illustrerade med påkostad symbolik. Korten publicerades av företaget Rider och designades av Pamela Coleman Smith under ledning av AE Waite. Waite skrev om ett stort antal ockulta metoder som spådom, kabbalism och alkemi.

Till skillnad från tidigare kortlekar är mynt nu pentacles (pentagram) och batonger kallas stavar.

visste du?

Rider-Waite återupplivade traditionen att illustrera alla 78 kort. I de flesta kortlekar sedan tidigt 1500-tal representeras ”pip-korten” (numrerade färgkort) endast med symboler, dvs endast de 22 ”trumfkorten” (stora arkanan) var fullt illustrerade.

7. della rocca-gumppenberg tarot

En ny tarot stil föddes 1835 när Ferdinand Gumpenberg, en tysk tryckare som hade flyttat till Milano, beställde en kortlek av konstnären/gravören Carlo Della Rocca. Det är möjligt att Gumpenberg försökte popularisera en nyare version av tarotspelet känt som ”tarock”, som då var populärt i Frankrike.

I denna kortlek porträtteras magikern av en skomakare, och de älskade framställs som slitningen mellan en kvinnas kärlek och plikt mot sin kung.

visste du?

Eftersom koppargravyren tillät fler detaljer än traditionella träblockstryck, blev denna tarot snabbt känt som i tarocchi sopraffini, den superfina taroten. Den kallas fortfarande ibland som Sopraffino-Gumpenberg-taroten.

6. the eteilla tarot

Det var inte förrän i slutet av 1700-talet som tarotkort fick sin nuvarande koppling till det ockulta. En fransman vid namn Jean-Baptiste Alliette (1738-1791), som skrev under namnet Etteilla (Alliette stavad baklänges), började marknadsföra korten som spådomsverktyg och publicerade en broschyr om hur man använder korten för att berätta förmögenheter. Alliette/Etteilla var den första att tillskriva specifika betydelser till varje kort, med föreställningar om astronomi och de fyra elementen. Många av hans metoder fortsätter att användas av tarotutövare idag.

Alliette designade sin egen tarot speciellt för spådomar 1789, dock är de flesta ”Etteilla tarot” daterade mot slutet av 1800-talet.

visste du?

Alliette själv var influerad av Court de Gébelins arbete som hävdade att tarotkort kom från det antika Egypten. Det finns inga bevis för detta, men det har fastnat i vår förståelse av tarotkort och många tror fortfarande att de har sitt ursprung i det forntida Egypten.

5. tarot de marseille

Till skillnad från Visconti-tarot eller Sola-Busca, är Tarot de Marseille inte en individuell tarot utan en tarotstil som blev populär i början av 1500-talet och utgjorde grunden för utformningen av många efterföljande tarot. Den tros ha utvecklats i Italien under senare delen av 1400-talet och migrerade sedan till södra Frankrike efter att fransmännen erövrat Milano 1499.

Tarot de Marseilles återgår till en tidigare stil där ”pip”-korten (stora arkanan) representeras av symboler snarare än illustrerade bilder. Denna tradition förs vidare till våra moderna tarot där vi har ”klädda kort” och ”nummerkort”.

visste du?

Dräkterna från Tarot de Marseilles blev kända under sina franska namn: bâton (batonger som blev stavar), epées (svärd), coupes (bägare) och deniers (mynt, numera pentagram). Med tiden blev dessa klöver, spader, hjärter och ruter på våra moderna spelkort.

4. the sola busca tarot

Lite är känt om ursprunget till Sola Busca tarot, men det är den äldsta kända kompletta uppsättningen såväl som den tidigaste där alla ”pip-kort” (stora arkanan) är illustrerade.

Den skapades av metallgravyrer i slutet av 1400-talet. En komplett målad kortlek ägs av Brera-museet i Milano, Italien, medan 35 omålade kort innehas av olika museer runt om i Europa.

Medan Sola Busca följer samma allmänna sammansättning av andra tarot med 22 trumf och 56 färgkort, är den ovanlig eftersom den är illustrerad med historiska och mytologiska figurer från det antika Rom. Den anses vara den mest groteska där slaktade människobilder visas upp.

visste du?

Pamela Coleman Smith (illustratör för den världskända taroten Raider Waite Smith längre upp) verkar ha varit influerad av Sola Busca tarot i synnerhet när hon illustrerade Rider-Waite-tarot tillsammans med skaparen Arthur Edward Waite cirka fyra århundraden senare.

3. the charles VI tarot

Denna tarot troddes ursprungligen ha beställts 1392 av kung Karl VI av Frankrike, därav namnet. Faktum är att den troligen har sitt ursprung i norra Italien cirka 100 år senare.

Dessa kort brukar kallas Charles VI, men Stuart Kaplan refererar dem som Gringonneur. Båda namnen hänvisar till den tidiga  tron att de målades 1392, ungefär 100 år för tidigt, som en present till den franske kungen Karl VI. De finns för närvarande i Bibliotheque Nationale, Paris.

Korten är målade med guld, även om de inte var gjorda för en kung, var de verkligen gjorda för en mycket rik klient. Tyvärr finns bara 17 kort kvar av denna fantastiska tarot.

visste du?

Charles VI Tarot är också känd som Estensi Tarot och Gringonneur Tarot.

2. visconti tarot

Denna tarot liknar Visconti-Sforza-tarot (nedan) och beställdes av samma mäktiga familj. De 69 korten som återstår av denna kortlek finns nu i Yale Universitys Beinecke Rare Book & Manuscript Library.

En ovanlig och fascinerande egenskap hos denna tarot är införandet av en kvinnlig riddare och kvinnlig betjänt (page) i varje svit, förutom de traditionella mansfigurerna. Det har föreslagits att inkluderingen av dessa figurer kan betyda att den var avsedd att användas av en kvinna eller kvinnor i domstolen.

visste du?

De 69 korten som finns kvar av den här taroten inkluderar också de tre teologiska dygderna: Tro, Hopp och Välgörenhet.

1. visconti-sforza tarot

Visconto-Sforza är de äldsta tarotkorten i världen. Trettiofem kort återstår av denna vackra kortlek, vilket är anmärkningsvärt när vi tänker på dess ålder och den känsliga karaktären hos pappret de målades på. Den är känd som Visconti-Sforza-tarot efter hertigen av Milano, Filippo Visconti och hans svärson Francesco Sforza, som beställde denna tarot 1425.

Medan träblockstryckta kort fanns vid den här tiden för massorna, var denna handmålade uppsättning både kostsam och unik.

visste du?

Enligt tarothistorikern Gertrude Moakley var illustrationerna på den här taroten inspirerad av de traditionella kostymfigurerna från medeltida italienska karnevaler.